Bekendmaking Gemeentelijke belastingen

Deze week ontvangt u de aanslag gemeentelijke belastingen in de bus. Op die aanslag vindt u de nieuwe WOZ – waarde van uw woning / bedrijfspand. 

Als u het niet eens met die waarde kunt u bezwaar maken. De gemeente kijkt dan of de waarde wel goed is vastgesteld. Makelaars en andere ondernemers bieden u hierbij hun hulp vaak kosteloos aan. Houdt u er rekening mee dat het commercieel belang van dergelijke partijen ligt bij een mogelijke proceskostenvergoeding en niet primair bij de waarde van uw woning. Bezwaar maken kunt u prima zelf en hoeft niet uitgebreid te zijn; Legt u kort en bondig uit waarom u vindt dat de waarde te hoog is en geeft u aan wat die waarde zou moeten zijn. Voorzie uw brief van een datum, uw naam, het pand dat het betreft en het aanslagnummer.

Rioolheffing veranderd

Sinds 2013 ontvangen alleen eigenaren van een pand de rioolheffing. Als huurder betaalt u dus geen rioolheffing meer. Bij verkoop van een pand gaat het net zo als met het eigenarendeel van de onroerende-zaakbelasting: als u op 1 januari van een jaar eigenaar bent, betaalt u voor het hele jaar de rioolheffing aan de gemeente. Bij verkoop wordt de rioolheffing verrekend via de notaris met de nieuwe eigenaar.

Ook nieuw is dat eigenaren van bijvoorbeeld garageboxen een heffing ontvangen. Reden daarvoor  is dat de gemeente ook bij deze panden moet zorgen voor de afvoer van hemel- en grondwater. Eigenaren betalen in dit geval een gereduceerd tarief.

Kaart met een markering op Gemeente Bedum