Rolpaal Zuidwolde

Rolpaal ZuidwoldeAan de westzijde van het Boterdiep, tegenover de Nederlands Hervormde kerk te Zuidwolde vindt u een rolpaal. Rolpalen werden gebruikt om met behulp van kabels trekschuiten verder vooruit of om de bocht te trekken. De rolpaal bestaat uit twee houten rolelementen die door middel van een plaat aan de onder- en bovenkant aan een staand gedeelte zijn bevestigd. Het staand gedeelte is van ijzer en heeft een I-vormig profiel.

Het Boterdiep vormde vanaf de 17e eeuw tot het begin van 1900 een belangrijke binnenschepvaartverbinding van de stad Groningen via Bedum, Onderdendam en Middelstum naar Uithuizen. Het deel van de stad naar Onderdendam werd in 1653 gegraven, het traject Onderdendam-Uithuizen in 1670. Langs het Boterdiep lagen Jaag- of trekpaden, waarover de paarden liepen die de schepen trokken.

Het monument is in de tweede helft van de 19e eeuw vervaardigd en is in 1995 opgeknapt. Het is niet helemaal duidelijk of de huidige standplaats van de rolpaal overeenkomt met de oorspronkelijke standplaats.