Bedum

Arjen Robbenveld geopendBedum is met zo'n 8600 inwoners het grootste dorp binnen de gemeente. Een dorp dat slechts 9 kilometer van Groningen ligt. Bedum heeft tal van voorzieningen op gebied van bijvoorbeeld sport. Denk hierbij aan sport- en gymzalen, een overdekt zwembad en een heus voetbalveld dat geschonken is door de in Bedum geboren en getogen topvoetballer Arjen Robben.

Een greep uit de geschiedenis…

Bedum is rijk aan historie. Rond de zesde eeuw voor Christus vestigen zich de eerste bewoners in het gebied wat we nu Noord Groningen noemen. Rond 900 drukt een vrome boer, luisterend naar de naam Walfridus, zijn stempel op de regio. Hij brengt het Christendom, zorgt voor een rechtssysteem en geeft de aanzet tot de verzwaring van de dijk die het gebied omsluit. Walfriduskerk BedumTijdens een van zijn wandelingen naar de kerk worden hij en zijn zoon vermoord. Boven de graven worden kapellen opgetrokken. De legende wil dat zich rond het graf van Walfridus allerlei wonderlijke zaken afspelen. Dat prikkelt de fantasie kennelijk, want van heinde en ver stromen nieuwsgierigen toe. De kapel waaronder Walfridus ligt begraven wordt al snel te klein om al die bedevaartgangers onderdak te bieden. Daarom wordt begonnen met de bouw van een kerk. Een flinke kerk, want alleen die van de veel grotere plaatsen Groningen en Leeuwarden zijn omvangrijker.

Meer over de Bedumer geschiedenis kunt u downloaden (pdf-bestand). Of bezoekt u de website van de Historische Vereniging gemeente Bedum.