Nieuwsbericht Verkiezingen gemeenteraad; loket burgerzaken gesloten

Gepubliceerd op: 18 maart 2014

Op 19 maart 2014 worden de verkiezingen voor de gemeenteraad gehouden. Die dag is de afdeling burgerzaken gesloten.

Om te kunnen stemmen heeft u een stempas nodig en een identiteitsbewijs. De stempassen zijn inmiddels verzonden. U mag met uw stempas op ieder stembureau in de gemeente Bedum stemmen. De stembureaus zijn geopend van 07.30 – 21.00 uur. Let op, stembureau De schakel wordt niet meer gebruikt, u kunt stemmen in het gemeentehuis. Als u de stempas kwijt bent kunt u een nieuwe aanvragen tot uiterlijk 18  maart 2014  bij de afdeling burgerzaken (12.00 uur). Als u de stempas kwijt bent op 19 maart 2014 kunt u niet stemmen.

Machtigen

Als u niet zelf kunt stemmen kunt u iemand machtigen, dat kan heel gemakkelijk met een onderhandse machtiging als de gemachtigde in de gemeente Bedum woont. Volmachtgever en gemachtigde tekenen allebei de achterzijde van de stempas. De volmachtgever geeft zijn identiteitsbewijs of een kopie daarvan mee aan de gemachtigde. De gemachtigde moet deze kopie tonen, evenals zijn eigen identiteitsbewijs, bij het stemmen. Onderhands machtigen is mogelijk tot op het moment van stemming. Uiteraard kan de volmachtgever zelf niet gaan stemmen. 

Het is ook mogelijk iemand te machtigen door een schriftelijke aanvraag. Dit verzoek moet uiterlijk op 14 maart 2014 door de kiezer worden ingediend bij de afdeling burgerzaken van de gemeente. Volmachtgever en gemachtigde moeten beide op 3 februari 2014 als kiezer in de gemeente Bedum geregisteerd staan. Bij inwilliging van het verzoek ontvangt de gemachtigde een volmachtbewijs waarmee hij kan gaan stemmen. De volmachtgever mag de volmacht niet intrekken of zelf gaan stemmen. Bij schriftelijke machtiging hoeft u als volmachtgever geen kopie van uw identiteitsbewijs mee te geven, uw gegevens worden door de gemeente gecontroleerd. Een kiezer mag niet meer dan twee volmachten aannemen en moet de volmachtstemmen tegelijk met de eigen stem uitbrengen.  Kiezers dienen zich te identificeren met een identiteitsbewijs dat maximaal 5 jaar verlopen is.   

Op woensdag 19 maart 2014 is de afdeling burgerzaken gesloten.