Nieuwsbericht Regio Groningen zendt op 4 februari NL-Alert controlebericht uit

Gepubliceerd op: 28 januari 2013

Op 1 december vorig jaar heeft de regio Groningen een regionaal testbericht NL-Alert uitgezonden in de provincie. Dit was in het kader van een technische test. In navolging daarop wordt op maandag 4 februari rond 12.00 uur het eerste NL-Alert controlebericht uitgezonden, tegelijk met de maandelijkse sirenetest. Aan dehand van dit controlebericht kunnen mensen in de regio Groningen nagaan of hun mobiel juist is ingesteld voor NL-Alert. In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een controlebericht gaat en dat je niets hoeft te doen. In 2013 volgen nog twee controleberichten: op 6 mei en op 4 november.

Waarom NL-Alert?

Iedereen kent de sirene die de eerste maandag van de maand gaat. Als de sirene gaat tijdens een noodsituatie moet je naar binnen en ramen en deuren sluiten. Daarom is er nu NL-Alert. Dit is een aanvullend alarmmiddel voor de mobiele telefoon.

Stel er breekt ergens een grote brand uit waarbij veel rook vrijkomt. Als jij je in dat gebied bevindt en je hebt je mobiel ingesteld op NL-Alert, dan ontvang je een tekstbericht. Hierin staat precies wat eraan dehand is. En wat je het beste kunt doen. Zo kunnen meer mensen worden bereikt en worden mensen beter geïnformeerd.

Stel je mobiele telefoon nu in

Op dit moment werkt NL-Alert al op circa 60% van alle mobiele telefoons in Nederland. Dat betekent dat ruim 11 miljoen mobiele telefoons NL-Alert kunnen ontvangen. De komende tijd zal dit aantal verder oplopen. Er komen steeds meer toestellen op de markt die automatisch zijn ingesteld op NL-Alert. Dat maakt dit nieuwe alarmmiddel een waardevolle aanvulling op de bestaande middelen, zoals de sirene, RTV Noord, websites (bijvoorbeeld Crisis.nl) en social media.

Heb jij je mobiel nog niet ingesteld? Op de website www.nl-alert.nl kun je nagaan of je toestel al geschikt is om NL-Alert te ontvangen. Hier staat ook beschreven hoe je jouw mobiel instelt op NL-Alert. Als je op 4 februari het controlebericht ontvangt, ben je er zeker van dat jouw mobiel juist is ingesteld om NL-Alert te ontvangen. In geval van een noodsituatie weet jij daardoor direct wat eraan de hand is en wat je moet doen.

Hoe werkt NL-Alert?

Vanuit de meldkamer van de hulpdiensten wordt een tekstbericht over een (dreigende) ramp uitgezonden naar alle mobiele telefoons in de directe omgeving van de noodsituatie. Het bericht bereikt de mobiele telefoons binnen enkele seconden. De berichten zijn geen sms-berichten, maar zogenaamde cell broadcastberichten, vergelijkbaar met een radiosignaal. Zij worden verzonden via de zendmasten van de mobiele telefonieaanbieders. Daardoor werkt NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. Het is volledig anoniem en helemaal gratis. Kijk dus nu op www.nl-alert.nl om na te gaan of jouw mobiel al geschikt is.