Nieuwsbericht Open monumentendag, lichtweek en mooi Bedum

Gepubliceerd op: 01 september 2014

Van 13 tot en met 20 september is het feest in Bedum, veel organisaties werken samen aan een feestelijk programma in het kader van open monumentendag, de lichtweek en mooi Bedum. De Stichting Kulturele Kommissie Bedum, Ondernemend Stationsweg, Algemeen Plaatselijk Belang, Internationale Betrekkingen, Historische Vereniging Gemeente Bedum,  Ondernemers Grotestraat, Buurtvereniging Walfriduslaan, de Gemeente Bedum en de Werkgroep Lichtweek Bedum  trekken gezamenlijk op bij het culturele evenement mooi Bedum.

Open monumentendag

In verband met de Open monumentendag beginnen de festiviteiten allemaal op zaterdag 13 september a.s. De  CBS de “Regenboog”, de Walfriduskerk en de Maranathakerk en de RK Kerk Maria ten Hemelopneming zijn dan voor het publiek geopend. De PKN Kerk organiseert in de Maranathakerk een tentoonstelling van Henk Helmantel en er draait een film over “Bedum - vroeger en nu”. Om 13.00 uur is er vanaf de Walfriduskerk een rondleiding door Oud Bedum onder begeleiding van een gids. Verder organiseert Bakker Hoekstra  i.v.m. zijn jubileum diverse activiteiten op het Kerkplein zoals Ontbijt, korenslag, “Bedum got Talent”, koekhappen, bakkersbroek hangen en een grote verkleedshow.

 

Start lichtweek

’s Avonds om 20.00 uur wordt de Lichtweek officieel geopend in de Maranathakerk. Iedereen is hierbij van harte welkom. Daarnaast is er kermis in het dorp. Op de site Lichtweek Bedum worden de deelnemende straten getoond, die je gedurende 13 t/m 20 september kunt bekijken. Speciaal voor de Lichtweek rijdt er op woensdagavond, vrijdagavond en zaterdagavond de huifkar voor rondritten.  Hiervoor kan men zich aanmelden bij: lichtweekbedum@gmail.com  .

Naast de Lichtweek zijn er in de PKN kerk iedere avond open repetities en kan men de expositie van Helmantel bezichtigen. Woensdagmiddag 17 september houdt de “speel-o-theek”  in de Meenschaar speciaal voor de kinderen open huis. Op de woensdagavond wordt er nog een hondentraining georganiseerd. De locatie hiervan wordt nog nader bepaald.

 

Mooi Bedum

Onder de paraplu van de  Stichting Kulturele Kommissie Bedum wordt voor de vijfde keer  het cultureel evenement mooi Bedum  georganiseerd met een kunst-, cultuur- en hobbymarkt en veel (live)muziek, zang en dans. Voor de kunstmarkt  hebben zich momenteel 40 standhouders aangemeld. De kunstmarkt is gepland aan de Molenweg  in Bedum. De muzikale omlijsting is in handen van  de Stroatklinkers, de Waddenwichters  en uit Amt Peitz komt het Duo Pepe S. und Christian. De Sportver. Balans en Dansschool Marijke verzorgen tal van demonstraties. Verder zullen prominente dichters van balkons aan de Molenweg en Grotestraat poëzie en proza ten gehore brengen (Joost Oomen en Jan Bos).

 

De Historische Vereniging Bedum  organiseert in/bij de Walfriduskerk activiteiten en een tentoonstelling. Verder is de kerk en toren (beide zaterdagen) onder begeleiding te bezichtigen.

 

Ondernemend Stationsweg (winkeliers) en de winkeliers van de Grotestraat komen met hun eigen activiteiten. Dus heel veel (live)muziek, terrasjes en stands (plm. 25) aan de Stationsweg met muzikale omlijsting van o.a. LAPwerk,  demonstraties van Anno Bulthuis en Go4fitness. Verder is er voor de kinderen en springkussen en worden kinderen geschminkt

Voor de wat oudere jeugd is er een heuse Wipe-Out met een parkoers op het Boterdiep (ZZ).

Aanmelden bij:  martin@dietvorst.nl  of bij Natasja Bouwkamp (Go4Fitness)  tel. 06-10225587.

 

Ook in de Grotestraat worden stands (20) ingericht door de ondernemers. Verder presenteren plaatselijke verengingen zich in de Grotestraat.

 

De werkgroep Internationale Betrekkingen draagt dit jaar ook haar steentje bij aan de feestvreugde in Bedum.  Hierdoor krijgt het evenement een internationaal tintje. Uit Amt Peitz komt het Duo Pepe S. und Christian. Zij brengen muziek uit de 70, 80 en 90 jaren.

 

Het Algemeen Plaatselijk Belang (APB) organiseert ’s avonds een Spokentocht in het Bedumerbos. Info en opgave kan bij Janet Hoeksema  email: boukeenjanet@ziggo.nl  .       Nabij  ’t Hotel ’t Gemeentehuis ligt het Museumschip “Emma” aangemeerd.

Verder verzorgt de vrijwillige brandweer ’s middags demonstraties op het plein voor het sociaal-cultureel centrum “De Meenschaar”.

 

Gemeentehuis

Het bestuursgedeelte van het Gemeentehuis is vanaf 13.00 uur voor het publiek geopend. In het gemeentehuis wordt een fototentoonstelling ingericht met als thema mooi Bedum.

 

De Buurtvereniging Walfriduslaan organiseert bij voldoende deelname van 14.00 – 16.00 uur het Groninger kampioenschap “Levende Standbeelden”.

 

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving gaat de Walfridusvoettocht dit jaar niet door. De Kulturele Kommissie Bedum wil volgend jaar de Walfridusvoettocht weer nieuw leven in blazen. Wel organiseert de plaatselijke VVV een wandeltocht door oud Bedum o.l.v. een gids om 13.00 uur vanaf de Walfriduskerk.

 

Heeren van Bedum Live

Tot slot wordt de dag feestelijk afgesloten met muziek. Vanaf  21.00 uur is iedereen  van harte welkom in het “Trefcentrum”. Hier kan men genieten van de “Heeren van Bedum Live” (gelegenheidsgroepen en muzikanten uit eigen dorp) met Simpel Zat en Madam’s Pie en Kings Proposal.

 

In het dorp zijn voldoende terrasjes, toiletten en ruime parkeerplaatsen voor uw auto. Dit alles op loopafstand van het centrum van Bedum.

 

De tijdstippen van optredens staan vermeld op de site van de Bedumer (www.bedumer.nl  ).

 

Ook aan de Stationsweg en bij het gemeentehuis worden flyers uitgedeeld met daarop de tijdstippen en locaties van de diverse optredens.

Tot slot zal Regio fm  ’s middags live aanwezig zijn in Bedum. (95.3 ether of 105.5 kabel).

 

De activiteiten van mooi Bedum  zijn  zaterdag 20 september van 12.00 – 17.00 uur.