Nieuwsbericht Wethouder Johannes de Vries opent speeltuin

Gepubliceerd op: 03 oktober 2017

Zaterdag 30 september is de volledig vernieuwde speeltuin aan De Eiken in Bedum op spectaculaire wijze geopend door wethouder Johannes de Vries: hij ging op volle snelheid met de kabelbaan door een lint en verrichtte hiermee de openingshandeling.

De oude speeltuin werd steeds minder gebruikt doordat de speeltoestellen niet meer aansloten bij de leeftijden van de kinderen in de buurt. Ook bleek er bij ouderen en ouders behoefte te zijn om in de speeltuin te kunnen zitten en te kunnen bijpraten terwijl de (klein)kinderen en oppaskinderen spelen.

Kinderen actief betrokken

Het afgelopen jaar heeft de buurt actief meegedacht en meegewerkt aan het vernieuwen van de speeltuin: kinderen konden aangeven welke speeltoestellen ze het liefst in de speeltuin wilden zien en buurtbewoners kozen het winnende ontwerp. Door de buurtvereniging is een projectplan geschreven en zijn verschillende fondsen benaderd om de vernieuwing van de speeltuin te financieren. In juli van dit jaar is de speeltuin geplaatst en zijn door de buurtbewoners alle afrondende werkzaamheden uitgevoerd.

In het winnende ontwerp staan ontmoeten en spelen voor alle leeftijden centraal: naast alle speeltoestellen is een picknicktafel geplaatst waar ouders en ouderen kunnen bijkletsen. Direct na de plaatsing van de speeltuin bleek dat de speeltuin een schot in de roos is: uit de weide omtrek van de buurt komen kinderen om er te spelen en ouders en ouderen komen er om bij te praten.

Insectenhotel

Na de openingshandeling was er voor alle belangstellenden taart, waarna de aanwezige kinderen het nieuwe insectenhotel gingen afbouwen. Voor alle kinderen werden daarna pannenkoeken gebakken, wat ze zich goed lieten smaken.

De opknapbeurt is mogelijk gemaakt door een grote groep sponsoren: NAM, Provincie Groningen, VSBfonds, Kansrijk Groningen, Gemeente Bedum, Emmaplein Foundation, Rabobank Noord-Groningen, Stichting Boschuysen, woningstichting Wierden en Borgen en bewoners uit de buurt. Bij het hele project heeft de buurtvereniging nauw overlegd en samengewerkt met de gemeente Bedum.

Actieve buurt

De buurtvereniging neemt het kleine onderhoud van de speeltuin (zoals het snoeien en maaien rondom de toestellen) voor haar rekening, de gemeente verzorgt het grote onderhoud. Gemeente en buurtvereniging werken al langer intensief samen op het gebied van groenonderhoud: de buurt organiseert snoeidagen en wordt hierbij ondersteund door de gemeente. Ook doet de buurt al jaren met veel inzet mee met de Nationale Opschoondag waarbij zwerfvuil wordt opgeruimd.

2017 Opening speeltuin De Eiken