Nieuwsbericht Twee koninklijke onderscheidingen in Bedum

Gepubliceerd op: 24 april 2015

Burgemeester Henk Bakker van Bedum reikte op vrijdag 24 april Koninklijke onderscheidingen uit aan twee inwoners van de gemeente Bedum. De heer Berend van der Scheer en Prof. dr. Pieter Dirk Barthel, beiden woonachtig in Bedum, zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, respectievelijk Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Berend van der Scheer (Termunten, 1936) is sinds 1964 secretaris van de Hengelsportvereniging Bedum. De vereniging telt 350 leden. In de jaren 1980 tot 1990 was hij voorzitter van de voormalige Stichting Provinciaal Groninger Fonds die verantwoordelijk was voor het beheer van viswater in de provincie en de uitgifte van visakten.

Sinds 1998 is de heer Van der Scheer secretaris van het Overlegorgaan Samenwerkende Ouderenbonden in Bedum. Berend van der Scheer co├Ârdineert sinds 1999 kerstconcerten voor ouderen in zijn woongemeente. Vanaf 2002 is hij bestuurslid, vice-voorzitter en voorzitter van de sectie Ouderen en mensen met een beperking van de Stichting Welzijn Bedum.

Berend van der Scheer is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Prof. dr. Pieter Dirk Barthel (Haarlem, 1952) is hoogleraar Astrofysica van actieve melkwegstelsels aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij studeerde in Leiden waar hij in 1984 promoveerde. Van 1984 tot 1988 was hij verbonden aan het California Institute of Technology in Passadena, VS. Daarna was hij tot 1993 werkzaam voor de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen. In 1993 volgde zijn benoeming tot universitair docent Astrofysica aan de RUG. In 1996 werd hij daar hoofddocent. In 2004 volgde de benoeming tot hoogleraar. Barthel publiceerde tal van artikelen op zijn vakgebied. Ook werkte hij aan de infraroodsatelliet Herschel van de European Space Agency, ESA.

Sinds 2004 is de heer Barthel voorzitter en rector van de Scholierenacademie, rector van de Kinderuniversiteit van de RUG en, vanaf 2010, lid van de KNAW-commissie Basis en Voortgezet Onderwijs. Hij ontving de Willem de Graafprijs 2013 voor zijn werkzaamheden die tot doel hebben wetenschap met name onder jongeren te populariseren. Een team van de RUG, onder leiding van Barthel, won in 2008 de Academische Jaarprijs met een (school)project over infrarood licht en infrarood sterrenkundig onderzoek.

De heer Barthel werkt sinds 2009 samen met het Groningse Grieg Piano Duo Zij maken voorstellingen waarbij livemuziek wordt gecombineerd met beelden van het heelal. Hij is ook bestuurslid van de Grieg Stichting.

Sinds 2014 is Pieter Dirk Barthel voorzitter van de Adviesraad van Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO).

Prof. dr. Pieter Dirk Barthel is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.