Nieuwsbericht Stolpersteine voor negen Bedumers

Gepubliceerd op: 04 augustus 2017

In Bedum zijn vrijdag 4 augustus op negen plekken in de gemeente Stolpersteine (een struikelsteen) gelegd. Op elke steen de naam, geboortedatum en sterfdatum van een Bedumer oorlogsslachtoffer uit de Tweede Wereldoorlog.

Sinds het begin van de actie van de Duitse kunstenaar en initiatiefnemer Gunter Demnig zijn er in 20 landen al meer dan 57.000 stenen gelegd. Vaak wordt de steen gelegd voor het laatste woonadres van het slachtoffer.

De Stolpersteine werden vrijdag op negen verschillende adressen geplaats voor Jacob Schuurman, Siemen Huizinga, Kornelis Roeters, Jillie Stevens Siertsma, Nicolaas Jacobus Witsenboer, Hendrik Kluiter, Klaas Laninga, Martinus Schaaphok en Jans Medema.

Burgemeester Erica van Lente stond stil bij de levens van deze negen Bedumers: "De Fransen hebben er zo'n mooi en betekenisvol woord voor: lieu de mémoire. Letterlijk: plaats van herinnering. Meer figuurlijk: een plek of symbool waar je de geschiedenis ervaart. Zo ga je ook met de stolpersteine terug in de tijd. Stenen met een naam erop, en de datum van geboorte en van overlijden. Je loopt er langs, je blik valt er op. En vervolgens  ga je terug in de tijd, naar de jaren '40. En sta je, letterlijk en figuurlijk, stil bij de verhalen van deze inwoners van de gemeente Bedum. Sta je stil bij hun leven."

De burgemeester bedankte al diegenen die de legging van de Stolpersteine mogelijk hebben gemaakt door hun jarenlange inzet en de bergen werk die verzet zijn in de archieven. Ze sprak daarvoor haar dank uit aan de werkgroep Stolpersteine, en ook het Herdenkingscomité en de Historische Vereniging van de gemeente Bedum.