Nieuwsbericht Samen goed voorbereid

Gepubliceerd op: 24 september 2013

De Groninger gemeenten doen er samen met Veiligheidsregio Groningen en verschillende organisaties alles aan om de kans op incidenten en rampen zo klein mogelijk te houden. Zo zijn er allerlei strenge veiligheidseisen, bijvoorbeeld voor brandveiligheid en voor het vervoer en de opslag van gevaarlijke stoffen. Ondanks alle veiligheidsmaatregelen kan er iets mis gaan. Daarom is het slim om goed voorbereid te zijn op een noodsituatie. Voorbereiden wil zeggen: nu al nadenken over de risico’s en over hoe u elkaar kunt helpen. Op deze manier weet u wat u kunt doen om de gevolgen voor uzelf en anderen te beperken. Dit kunt u doen aan de hand van de Risicowijzer.

Risicowijzer

Alle huishoudens in de provincie Groningen ontvangen de Risicowijzer: een kaart met daarop de belangrijkste noodsituaties met tips wat u zelf bij zo’n situatie kunt doen. Handig om door te nemen en te bewaren. Er is ook een uitgebreide versie van de Risicowijzer. U kunt de Risicowijzers downloaden op www.risicowijzer.groningen.nl of opvragen bij Veiligheidsregio Groningen. Op de website en in de uitgebreide versie vindt u meer informatie over wat u kunt doen in het geval van een noodsituatie en hoe u zich kunt voorbereiden.

Risicokaart

Met de risicokaart krijgt u inzicht in de risico’s in uw woon- en werkomgeving. Op de risicokaart staan meerdere soorten risico’s, zoals ongevallen met brandbare, explosieve en giftige stoffen, overstromingen of verstoring van de openbare orde. Wilt u weten welke risico's er in uw leefomgeving zijn, thuis, op het werk of uw vakantieverblijf? Vul dan uw postcode of plaatsnaam in op de risicokaart.

Elkaar helpen

Kent u iemand die geen toegang heeft tot internet of de voorkeur geeft aan een geprinte versie van de Risicowijzer? Misschien kunt u die persoon helpen door hem of haar de Risicowijzer te geven. Kent u mensen die beter uit de voeten kunnen met een Engelse versie of een voorleesfunctie van onze Risicowijzer? Wijs hen er dan op dat deze ook in het Engels verkrijgbaar is en voorgelezen kan worden.

Campagne ‘Je hebt meer in huis dan je denkt’

Van 23 september tot en met 23 december 2013 loopt de campagne ‘Je hebt meer in huis dan je denkt’. In deze periode  worden inwoners naast de Risicowijzer via de (sociale) media aangezet om zich voor te bereiden op een noodsituatie. Op deze manier kunnen inwoners hun zelfredzaamheid vergroten.

In de campagne vertellen vijf inwoners, die zelf een (dreigende) noodsituatie hebben meegemaakt, op de website www.risicowijzer.groningen.nl hoe dit voor hen was en hoe ze zich nu voorbereiden op een noodsituatie. Volg de ontwikkelingen rondom de campagne en reacties van inwoners op Twitter @VRgroningen (#risicowijzer) en Facebook. Vergeet dan vooral niet uw reactie achter te laten.

 

Contactgegevens Veiligheidsregio Groningen

Vraag direct de Risicowijzer aan.