Nieuwsbericht Opdat wij niet vergeten - Ter nagedachtenis aan Holocaustslachtoffers Tweede Wereldoorlog

Gepubliceerd op: 03 mei 2018

De gemeenten: Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond hebben als toekomstig gemeente Het Hogeland gezamenlijk besloten om alle namen van de slachtoffers die in onze gemeenten geboren zijn te adopteren ten behoeve van het Holocaust Namenmonument Nederland. In het kader van de 4 mei herdenking wordt deze lijst vandaag gepubliceerd aangevuld met foto's en verhalen waardoor een aantal een gezicht krijgt.

Holocaust namenmonument

Ruim 102.000 slachtoffers van de Holocaust krijgen 70 jaar na de Tweede Wereldoorlog een eigen monument. In Amsterdam zal een monument verrijzen met alle namen van de Nederlandse Holocaustslachtoffers die geen graf hebben. Alle namen van Joden, Sinti en Roma die vanuit Nederland zijn vervolgd en gedeporteerd, alsmede gedeporteerde Nederlandse Joden woonachtig in andere landen, die in naziconcentratie- en vernietigingskampen zijn vermoord, alsook zij die zijn omgekomen door honger of uitputting tijdens transporten en dodenmarsen en waar geen graf van bekend is. Daarmee krijgt Nederland een tastbaar gedenkteken waar 102.000 Joden en 220 Sinti en Roma zowel individueel als collectief kunnen worden herdacht. Tot nog toe kent Nederland geen monument waar elk individueel slachtoffer van de Holocaust met naam en toenaam wordt genoemd. Een aantal slachtoffers krijgen een gezicht door hun verhaal en foto's zoals te lezen op onderstaande pagina.

Pagina Ommelander Courant - Ter nagedachtenis aan Holocaustslachtoffers Tweede Wereldoorlog.pdf

Op 4 mei a.s. worden op verschillende locaties in de gemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond alle oorlogsslachtoffers herdacht.