Nieuwsbericht Oogsttijd; veel landbouwverkeer op de weg

Gepubliceerd op: 07 oktober 2016

De oogsttijd komt er weer aan. In onze provincie, een echte landbouwprovincie, kunt u daardoor de komende weken meer landbouwverkeer op de weg tegenkomen. Landbouwvoertuigen nemen veel ruimte op de weg in en ze rijden meestal langzamer dan ander gemotoriseerd verkeer. Ook is er meer kans op modder op de weg. Dat kan bij regen gladheid op de weg veroorzaken. Alle reden om voorzichtig te zijn. Daarom vragen Verkeerswijzer Groningen en de politie aan landbouwverkeer en andere weggebruikers om de komende periode begrip voor elkaar te hebben en rekening met elkaar te houden.

Modder: gas los en auto laten uitrollen

Modder op de weg kan een gevaarlijke situatie veroorzaken als het gaat regenen. Zeker als in de herfst de aardappelen en bieten weer uit de grond gaan, kan dat problemen geven. Door regen kan de weg namelijk spiegelglad worden, met kans op slipgevaar. Mocht u dat overkomen, laat dan het gas los en laat de auto rustig uitrollen.

Boeren en loonwerkers zijn zelf verantwoordelijk voor het schoon houden van de weg. Zij krijgen de folder 'Modder op de weg', waarin staat wat ze moeten doen als er modder op de weg ligt.

Houd rekening met de dode hoek

Er zijn meer zaken waar u rekening mee kunt houden als u een landbouwvoertuig tegenkomt in het verkeer. Landbouwvoertuigen hebben bijvoorbeeld een dode hoek. Hierdoor kan de bestuurder van een landbouwvoertuig andere weggebruikers zoals fietsers en auto's helemaal niet zien als ze vlak naast of achter hem rijden. Let daarom goed op als zo'n voertuig wil afslaan.

Afstand houden voor het inhalen

Trekkers en andere landbouwvoertuigen kunnen niet zo hard rijden. Veel mensen willen ze daarom graag inhalen. Daar is echter soms niet genoeg ruimte voor. Het is daarom vaak beter om even af te wachten. Als u wilt inhalen, houd dan voldoende afstand tot uw voorganger. Daardoor heeft u meer zicht op eventuele tegenliggers.

Kijk voor meer informatie over voorlichting over en aan landbouwverkeer op www.verkeerswijzergroningen.nl.