Nieuwsbericht Nieuwe nationale online wervingsactie van orgaandonoren

Gepubliceerd op: 18 oktober 2011

Amsterdam, 17-10-11 - Vandaag is om 08.00 in samenwerking met NU.nl het startschot gegeven voor een dertien uur durende nationale online wervingsactie van orgaandonoren. Dit is de start van de Donorweek, die van 17 t/m 23 oktober zoveel mogelijk nieuwe orgaandonoren probeert op te leveren. Tijdens de online actie (van 08.00 tot 21.00 uur), die hiermee ook de langste live online wervingsactie ooit is, zullen bijzondere teams van Bekende Nederlanders anderen oproepen om donor te worden. Van Jack Wouterse, Eva van de Wijdeven en Henk Schiffmacher tot Rembo en Rembo, samen zetten ze zich in voor dat ene antwoord: ‘JA’.

De wervingsactie is onderdeel van de orgaandonatiecampagne ‘Nederland zegt Ja’ en is in 2010 voor het eerst georganiseerd, gebaseerd op grote benefietacties op televisie, waarin bekende Nederlanders in een telefoonpanel geld inzamelen voor een goed doel. Ditmaal worden mensen gevraagd om zich te registreren in het Donorregister. Via communicatiemiddelen als Facebook, Twitter, Hyves, radio-oproepen en telefoon probeert het panel om orgaandonoren te werven. De bezoekers van NU.nl, dagelijks gemiddeld 1,3 miljoen, kunnen de BN’ers live volgen en via Twitter van tips voorzien. Ook wordt de actuele stand van het aantal nieuwe registraties bijgehouden en schuiven er bij een aantal Bekende Nederlanders mensen aan die een donororgaan hebben ontvangen.

Persoonlijk donorformulier

Iedere burger of bedrijf kan dit jaar met een persoonlijk donorformulier vrienden, familie of collega’s te vragen om donor te worden. Het is voor het eerst dat mensen met een eigen formulier anderen in staat kunnen stellen om donor te worden. In Nederland zijn er namelijk al 5,6 miljoen mensen geregistreerd, maar een groot aantal mensen heeft sinds de invoering van het Donorregister in 1998 niet de moeite genomen zijn of haar keuze vast te leggen. Door online het registratieformulier onder vrienden aan te bieden wordt de drempel verlaagd. Dit formulier kan aangemaakt worden via www.jaofnee.nl.

Het online panel op de redactie van NU.nl 17 oktober

De volgende Bekende Nederlanders verbinden zich vandaag aan deze wervingsactie:
08.00 - 10.00 uur: Sanne Vogel & Elle van Rijn
10.00 - 12.00 uur: Sandra Schuurhof, Tygo Gernandt & Djuna Maes*
12.00 - 14.00 uur: Eva van de Wijdeven, Gürkan Kücüksentürk & Joandi Doornbos**
14.00 - 16.00 uur: Giel Beelen & Luuk de Jong & Charly Luske
16.00 - 18.00 uur: Rembo & Rembo (Theo Wesselo en Maxim Hartman)
18.00 – 20.00 uur: Melody Klaver & Jan Heemskerk
20.00 - 21.00 uur: Jack Wouterse & Henk Schiffmacher

* Djuna Maes (23 jaar) verbleef tijdens de Donorweek van vorig jaar permanent in het ziekenhuis, wachtend op een longtransplantatie. Deze heeft ze in december 2010 uiteindelijk gekregen. Haar ervaringen zijn te lezen op www.almijnlongen.blogspot.com.

** Joandi Doornbos (9 jaar) onderging 3,5 jaar geleden een levertransplantatie, omdat ze een aangeboren stofwisselingsziekte heeft. Dit jaar deed ze als jongste Nederlandse deelneemster mee aan de World Transplant Games en behaalde daar als zwemster 4 gouden, 2 zilveren en 1 bronzen medaille.

De Donorweek

De wervingsactie vandaag op NU.nl vormt de start van de Donorweek.
De Donorweek wordt ondersteund door een landelijke radio-, tv- en online campagne. In de tv-commercial worden onder aanvoering van punkrockband De Heideroosjes Nederlanders gevraagd of ze al donor zijn. De campagne ‘Nederland zegt Ja’ is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van VWS en een tiental gezondheidsfondsen en betrokken organisaties.

Donorstad Breda

Op donderdag 20 oktober wordt Breda voor een dag de donorstad van Nederland. Breda is de stad met verhoudingsgewijs de meeste orgaandonoren. Onder het motto Breda zegt Ja slaan de gemeente Breda, het Amphia ziekenhuis, de KMA, scholieren en Donorvoorlichting van de Nederlandse Transplantatie Stichting de handen ineen. Hun gezamenlijke doel is om elke inwoner van Breda op 20 oktober op een bijzondere manier de vraag ‘Ben jij al donor?’ voor te leggen. De dag zal worden afgesloten met een spetterend optreden van Krystl.

Onthulling Nationaal Donor Monument

Tijdens de Donorweek onthult Erica Terpstra op vrijdag 21 oktober het Nationaal Donor Monument. Terpstra is voormalig staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dit monument staat bij de Grote Kerk in Naarden en is een initiatief van Stichting Transplantatie Nu! ter herinnering aan alle anonieme donoren die hun organen hebben afgestaan. Het Nationaal Donor Monument is ontworpen door kunstenaars Egbert Hermsen en Ben Overkamp.