Nieuwsbericht Nieuwe dienstregeling openbaar vervoer

Gepubliceerd op: 05 december 2012

Vanaf 9 december wijzigt de dienstregeling van de treinen en daarmee ook die van de bussen. Het OV-bureau heeft voor de nieuwe busdienstregeling nog meer rekening gehouden met de vraag. Zo worden avond- en zondagritten waar geen of weinig vraag naar was geschrapt. Sommige ritten worden met een kleine bus uitgevoerd, of men moet een busrit reserveren. Waar treinen ook reismogelijkheden bieden, kunnen busdiensten vervallen. Anderzijds zijn er buslijnen die een sterke groei laten zien in het aantal reizigers. De reismogelijkheden van dergelijke drukke lijnen worden verruimd. De nieuwe dienstregeling is zo ontworpen dat reismogelijkheden zo veel mogelijk in stand gehouden worden.

Aanpassingen tarieven

Het reizen met de OV-chipkaart duurder. Toch wordt het voor de meeste reizigers ook aantrekkelijker om met de OV-chipkaart te reizen. Nieuw is dat een volwassene met een OV-chipkaart vanaf 9 december ook twee kinderen van 4 t/m 11 jaar gratis mee mag laten reizen. Dat gold al voor het reizen met een Eurokaartje en geldt straks dus ook voor de OV-chipkaart. Kinderen t/m 3 jaar reizen altijd gratis met de bus. Nieuw is ook, dat elke (lange) rit met een OV-chipkaart maximaal € 8 kost. Reizigers kunnen na 9 december nog steeds maand- en jaarabonnementen kopen als product op de OV-chipkaart. Het weekabonnement verdwijnt.

In Groningen en Drenthe blijven Eurokaartjes bij de buschauffeur te koop. Handig voor mensen zonder OV-chipkaart. De Eurokaartjes worden wel duurder. Een kaartje voor een reis binnen 2 zones of stad wordt € 2, voor een middellange reis € 5 en voor lange reizen € 8. Reizigers die nu gebruik maken van Eurokaartjes zijn bijna altijd goedkoper uit door over te stappen op de OV-chipkaart.

Nieuw: Dal-Dagkaart 

Wie op werkdagen na 9 uur, in het weekend en tijdens de vakanties op pad wil met de bus kan vanaf 9 december bij de buschauffeur een Dal-Dagkaart kopen. De kaart kost € 10,- en is de hele dag geldig in alle bussen van Groningen en Drenthe. Een volwassene die met de Dal-Dagkaart reist mag ook gratis twee kinderen van 4 tot en met 11 jaar mee laten reizen. Kinderen t/m 3 jaar reizen altijd gratis met de bus.

Meer informatie 

Een overzicht van de wijzigingen in de dienstregeling en de tarieven is beschikbaar op www.qbuzz.nl/gd en www.ovbureau.nl. Via 9292.nl kan men een reis van deur tot deur plannen en de prijs van de reis vinden.