Nieuwsbericht Maak het inbrekers niet te makkelijk

Gepubliceerd op: 26 juli 2017

De gemeente Bedum wil het aantal woninginbraken in de gemeente verlagen. Daarom starten wij in de zomerperiode diverse preventieacties met de boodschap 'Maak het inbrekers niet te makkelijk'. In deze periode slaan veel inbrekers toe omdat ze weten dat bewoners even van huis zijn of een raam open zien staan. Het is voor een inbreker ook eenvoudig de woningen eruit te pikken waarvan de bewoners langere tijd weg zijn: uitpuilende brievenbussen, gordijnen die continu gesloten zijn, nooit een lampje aan.

Wat doen wij tegen woninginbraken?

Samen met diverse partners zoals woningbouwverenigingen, politie en het Jongerenwerk werken wij aan een veilige woonomgeving voor de inwoners van Bedum. Dat doen we natuurlijk niet alleen tijdens de zomerperiode. De gemeente zorgt standaard voor goede verlichting in de wijken en we snoeien de struiken. Dit geeft goed zicht op woningen en dat schrikt inbrekers af.

Wat kunt ú doen tegen woninginbraken?

Wacht niet tot het te laat is, maar volg onderstaande tips op:

  • Op vakantie? Licht de buren in
    Vertel uw vertrouwde buren over uw vakantieplannen. Zij kunnen op uw woning letten en deze een bewoonde indruk geven. Door de post weg te halen, planten water te geven (zet niet alle planten op 1 tafel, dit maakt zichtbaar dat u met vakantie bent), de auto af en toe eens op uw oprit te zetten en af en toe een gordijn open of dicht te doen. U kunt hiervoor gebruik maken van de burenkaart in onderstaande bijlage.
  • Dagje weg? Deur op slot!
    Ramen en deuren staan vaker open met het mooie weer. Een insluiper kan dan zonder in te breken uw woning binnenkomen en er binnen enkele minuten met uw spullen vandoor gaan. Doe uw deuren en ramen op slot. Ook al gaat u even naar de buren of boodschappen doen. Wees u ervan bewust dat als u boven bent, men zo binnen kan wandelen. Leg geen kostbare spullen in het zicht.
  • Bel 112 bij verdachte situaties
    Vertel uw buren dat ze bij een verdachte situatie direct de politie via 112, het nummer voor spoed, moeten bellen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan glasgerinkel, gestommel in uw huis terwijl u er niet bent of onbekende personen bij uw huis, Snel alarm slaan betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken.

Ga dus zelf aan de slag met veilig wonen. Want een goed beveiligde woning én uw oplettende gedrag zorgt voor maximaal 90 procent minder kans op een inbraak. Kijk voor meer informatie op www.politiekeurmerk.nl.  

Burenkaart

De burenkaart is bedoeld om u en uw buren een geheugensteuntje te geven om een oogje in het zeil te houden. Ook kunt u uw vakantiegegevens erop noteren zodat uw buren weten waar ze u kunnen bereiken in geval van nood.