Nieuwsbericht Hoe stemde Bedum afgelopen woensdag?

Gepubliceerd op: 16 maart 2017

Met ruim 20 procent van de stemmen is het CDA weer de grootste partij in Bedum. Daarmee heeft de partij de positie heroverd die het decennia lang had. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen, in 2012,  was de PvdA nog de grootste partij in de gemeente.

De sociaal-democraten verloren, overeenkomstig het landelijke beeld,  zo'n driekwart van de aanhang en is nu met bijna 7,8 procent van de stemmen de zevende partij in de gemeente. De SP is na het CDA de grootste partij in Bedum: 12,7 procent van de kiezers stemde op de socialisten.

De VVD is in Bedum de derde partij. De liberalen zagen de aanhang wel iets teruglopen: van 15,9 procent in 2012 naar ruim 12 procent nu. De VVD wordt op de voet gevolgd door de ChristenUnie. De CU bleef met net geen 12 procent van de stemmen stabiel ten opzichte van het resultaat in 2012.

GroenLinks en D66 behaalden 9,8, respectievelijk 9,5 procent van de stemmen. De aanhang van GroenLinks verviervoudigde bijna. Beide partijen lieten de PvdA achter zich. De PVV behaalde 7,6 procent van de stemmen.

De Partij voor de Dieren (2,7), 50Plus (2,0), de SGP (1,4) en nieuwkomer Forum voor Democratie (1,2) liepen in Bedum globaal in de pas met de landelijke trend. DENK, de Vrijzinnige Partij, Artikel 1 en de Libertarische Partij wisten geen enkele Bedumer aan zich te binden.

Hoog opkomstpercentage

Ook in Bedum leefden de Tweede Kamerverkiezingen. Het opkomstpercentage lag, traditioneel, hoog: bijna 86 procent van de kiesgerechtigde Bedumers maakte de gang naar de stembus. In 2012 was dat ruim 80 procent. De opkomstcijfers behoorden tot de hoogste in de provincie Groningen. 6.981 Bedumers brachten op woensdag 15 maart een geldige stem uit.

Zie ook: