Nieuwsbericht Gemeente Bedum is een vlotte betaler

Gepubliceerd op: 11 juni 2015

Als het op de snelheid van het betalen van rekeningen aankomt, moet Bedum maar vier Nederlandse gemeenten voor zich laten. Dat blijkt uit onlangs gepubliceerd onderzoek. In 93 procent van de gevallen geschiedt die betaling binnen de vastgestelde termijn. Leveranciers moeten gemiddeld 22 dagen op hun geld wachten. In de provincie Groningen is alleen de gemeente Bellingwedde iets sneller met het afdoen van rekeningen.

Het onderzoek is gedaan in alle 393 Nederlandse gemeenten. De best presterende gemeente is het Zuid Hollandse Cromstrijen. Daar wordt honderd procent van de facturen bijtijds afgedaan en bedraagt de 'omlooptijd' 20 dagen. Na Cromstrijen volgen Asten, Krimpen aan de IJssel en Bellingwedde. Bedum bezet de vijfde plaats.

Wethouder van Financiën, Jan-Willem van de Kolk, zegt tevreden te zijn met de resultaten, "hoewel die zeven procent die niet binnen de termijn wordt betaald er wat mij betreft zeven te veel zijn. Daar willen we toch eens naar kijken." De wethouder vindt de uitkomsten een compliment waard richting de medewerkers van de afdeling Financiën: "Dat team is accuraat, attent en zit er dus bovenop."

Burgemeester Henk Bakker, die economische zaken in portefeuille heeft, spreekt van een 'prima resultaat'. Bakker: "We hebben als gemeente oog voor ondernemers en we hebben baat bij goede verhoudingen met onze leveranciers. Daarvoor willen we een betrouwbare, solide partner zijn. Onze betalingsmoraal is één van de pijlers onder ons economische beleid; ondernemers moeten ook wat dat betreft op de gemeente kunnen vertrouwen."

Het onderzoek wordt jaarlijks gehouden in opdracht van het MKB. Ook in voorgaande onderzoeken scoorde Bedum hoog.