Nieuwsbericht Film over geschiedenis en laatste jaar Bedum nadert voltooiing

Gepubliceerd op: 16 november 2018

De Videoclub Bedum legt de laatste hand aan een productie over de geschiedenis en het laatste jaar van de gemeente Bedum. In die film zijn beelden opgenomen van verschillende activiteiten van het afgelopen jaar die mede in het teken stonden van het afscheid van de gemeente. De film bevat verder unieke, nooit eerder vertoonde historische opnames waaronder opnames van een jonge Arjen Robben.

De opdracht voor de productie komt van de gemeente Bedum en is één van de activiteiten in het kader van het opheffen van de gemeente per 1 januari 2019. Het gemeentebestuur heeft de club de vrije hand gegeven in de opzet van de film.

Die film, die ongeveer 40 minuten duurt, begint met de ontstaansgeschiedenis van Bedum en de regio. De kijker wordt vervolgens aan de hand van een verteller en een voice-over door de geschiedenis geloodst. De productie eindigt met een korte impressie van de allerlaatste raadsvergadering die op 13 december van dit jaar wordt gehouden.

De film bevat ook historisch beeldmateriaal. Zo stuitte de videoclub op oude opnames van de oogst van witte kolen bij Zuidwolde en de verwerking daarvan in een zuurkoolfabriek. Stervoetballer Arjen Robben gaf de club toestemming voor het gebruik van opnames waarop hij als jeugdvoetballer van de v.v. Bedum een soloactie afrondt met een doelpunt. De opnames zijn nog nooit eerder vertoond.

In de productie is verder een interview opgenomen met de 93-jarige Willem Tamminga. Hij is een van de weinige nog levende Bedumers die de razzia door de Duitsers in april 1944 heeft meegemaakt. Tamminga bracht, na gedetineerd te zijn in Kamp Amersfoort, bijna een jaar door in gevangenschap in werkkampen  in Nazi-Duitsland.

Geïnteresseerden kunnen nu al inschrijven op de video. Die komt als DVD en op USB-stick beschikbaar. De prijs is nog niet bekend maar ligt onder de vijf, respectievelijk 10 euro. Inschrijven kan via communicatie@bedum.nl of via bedumvideoclub@gmail.com, onder vermelding van de voorkeur voor de drager. Op het Youtube-kanaal van de Videoclub Bedum is een trailer van de film te zien: https://www.youtube.com/watch?v=6fUCGMhZkBE.

Op donderdag 20 december gaat de film in première in het Trefcentrum Bedum. Belangstellenden kunnen daar om 20.00 uur terecht. De toegang is gratis.