Nieuwsbericht Enige versobering bij gratis huwelijksvoltrekking

Gepubliceerd op: 03 december 2012

Het college van b. en w. van Bedum heeft besloten de ‘gratis huwelijken’ enigszins te versoberen. Dat is gebeurd omdat het aantal gratis huwelijksvoltrekkingen een stijgende lijn laat zien. Dit is mede een gevolg van een stringent beleid van de stad Groningen. Daar zijn flinke wachtlijsten ontstaan waardoor uitgeweken wordt naar randgemeenten, waaronder Bedum.

Gratis trouwen voortaan op maandagochtend

Tot op heden kunnen trouwlustigen op twee morgens – maandag en dinsdag – in Bedum terecht voor een gratis voltrekking. Het college heeft besloten dat terug te brengen naar twee mogelijkheden op de maandagmorgen: om 8.45 uur en om 9.30 uur. Bij de plechtigheid is geen bode aanwezig. De huwelijken worden voltrokken door een medewerkster van de afdeling Burgerzaken in plaats van een ambtenaar van de burgerlijke stand. Publiek blijft overigens welkom.  Gemeenten zijn verplicht om per week twee mogelijkheden aan te bieden waarop gratis kan worden getrouwd. Het college wil niet tornen aan dat uitgangspunt: er moeten voor mensen met een krappe beurs mogelijkheden blijven om gratis in Bedum te kunnen trouwen. Om de stijgende kosten te beperken, is nu besloten tot het bieden van twee mogelijkheden op één morgen. De maatregel gaat per 1 januari aanstaande in.

Sterke toename gratis huwelijken 

Van de 66 huwelijken die in 2010 in Bedum werden vertrokken, waren er  12 gratis. In 2011 was dat aantal gestegen tot 15 van de 55. Tot op heden zijn er dit jaar in de gemeente 59 huwelijken voltrokken; 18 daarvan waren gratis. In twee jaar tijd is het aantal gratis huwelijken dus met de helft toegenomen.