Nieuwsbericht College en Bvgb-bestuur bezoeken zorgboerderij Golden Raand

Gepubliceerd op: 30 mei 2012

College en Bvgb bezoeken zorgboerderij Golden Raand 2

 

Natuurlijk. De economische wetten vereisen een bedrijfsmatige aanpak. Anders hou je een veebedrijf niet boven water. Maar Greet Cazemier en Bas Hofman handelen ook uit idealisme. Hun zorgboerderij Golden Raand in Noordwolde en het filiaal ‘Oude Nadorst’ bij Adorp biedt dagbesteding aan bijna 40 verstandelijk gehandicapten en mensen met psychische problemen. Het bedrijf is daarmee één van de grootste in zijn soort in de provincie.

10-jarig jubileum

Bas en Greet en hun ‘hulpboeren’ vierden onlang het 10-jarig bestaan. Dat leverde een oploopje op… Maar liefst 1.000 bezoekers maakten kennis met het bedrijf aan de Wolddijk waarvoor de basis in 2002 werd gelegd. Bescheiden, in eerste instantie. Bas Hofman komt van origine uit de veehouderij. Greet Cazemier was werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg. ‘Waarom die twee disciplines niet combineren?’ Zo geschiedde en gestaag ontstond er een uniek bedrijf waar het begrip ‘dagbesteding’ een heel eigen invulling krijgt.

College en Bvgb bezoeken zorgboerderij Golden Raand 1

 

“We moeten inmiddels mensen afwijzen”, zegt Greet Cazemier. “Anders raken we het overzicht kwijt.” Hun ‘hulpboeren’ – zonder uitzondering gekleed in een groen sweatshit met bedrijfsnaam – hebben verschillende achtergronden en een eigen, unieke geschiedenis. Maar iedereen is er een graag geziene gast. “Er moet natuurlijk wel een match met de andere hulpboeren”, zegt Greet Cazemier. Maar rijp en groen: iedereen is er welkom.

Aldert van Dijken uit Middelstum, bijvoorbeeld. Die met verve de melkrobot bestuurt. De 60 melkkoeien in het bedrijf weten de weg naar de machine zelf te vinden. Drie, soms vier keer daags. Het melken van de runderen gebeurt er nagenoeg zonder menselijk ingrijpen. Klara-zoveel sjokt in alle rust het geval binnen. De robot zorgt voor het aanbrengen van de zuignappen op de uiers en melken maar. Aldert kijkt en ziet dat het goed is. Nee, handmatig melken kan ‘ie niet. Hoeft ook niet: dit is zijn lust en zijn leven. Overduidelijk.

Meer dan een melkveebedrijf

College en Bvgb bezoeken zorgboerderij Golden Raand 3

 

Golden Raand is overigens meer dan een melkveebedrijf. Er worden producten van eigen bodem verkocht. Vruchtensappen, tuinplanten en groenten, bijvoorbeeld. Maar ook porselein, houten tuinmeubelen en vilten babyschoentjes. Golden Raand beschikt daarvoor over een eigen winkeltje aan de Wolddijk 65 in Noordwolde.

Het bedrijf kent, naast de ‘hulpboeren’ en de eigenaren zelf , vier begeleiders, waaronder een bedrijfsleider voor de vestiging bij Adorp. Daarnaast doen Greet en Bas geregeld een beroep op stagiaires. In het bedrijf zijn verder verschillende vrijwilligers werkzaam. Er heerst zorg over de financiering. Door Haagse maatregelen zou het mes in Persoonsgebonden Budgetten (PGB’s) kunnen worden gezet. En daarmee vervalt dan de keuzemogelijkheid voor bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking om hun eigen zorg in te (laten) kopen. Greet Cazemier is voorzichtig optimistisch: “We hebben nauwelijks overhead en werken dus goedkoop”.

Het bezoek aan zorgboerderij Golden Raand had plaats in het kader van de bedrijfsbezoeken die het bestuur van BvgB en het Bedumer college drie tot vier keer per jaar afleggen. Die bezoeken worden voorbereid door de BvgB.