Nieuwsbericht Bestuur BvgB en college bezoeken Haan-Bedum

Gepubliceerd op: 13 mei 2011

Met 1895 als jaar van oprichting is kantoorboekhandel en drukkerij Haan-Bedum een van de oudste, en wellicht zelfs de oudste onderneming in Bedum. Het bedrijf is gevestigd aan de Stationsweg. Het college van burgemeester en wethouders en het bestuur van de BvgB waren er afgelopen dinsdag, 10 mei, op werkbezoek.

Het bedrijf startte in de Schoolstraat in Bedum en verkaste vervolgens naar de Grotestraat. Op die laatste locatie werd rond 1960 de boekhandel afgestoten. De drukkerij groeide in dat decennium flink en kwam te krap in de jas te zitten. Rond 1970 werd het huidige pand aan de Stationsweg betrokken. De vraag naar boeken, tijdschriften en kantoorartikelen was destijds zo groot dat werd besloten de winkel opnieuw te openen. Tot voor vijf jaar geleden voerden de broers Henri en Peter Dool de directie over de zaak. Peter Dool besloot uit het bedrijf te stappen en sindsdien leiden Henri en zijn echtgenote Linda het bedrijf, dat ook het Bedumer nieuws- en advertentieblad uitgeeft.

Drukkerij

De drukkerij geldt als de belangrijkste ‘poot’ van de onderneming. Haan-Bedum levert drukwerk aan talloze bedrijven in Bedum en de regio Noord Groningen. Ook de ‘bonnenboekjes’ van de politie worden in Bedum gemaakt. Naast Henri en Linda Dool heeft het bedrijf vier personeelsleden, waarvan er drie parttime werkzaam zijn in de winkel. Overigens zijn er nauwelijks scheidslijnen tussen winkel en drukkerij; “Als dat nodig is, springen we overal bij. We zijn erg flexibel”, merkt Linda Dool op. De financiële positie omschrijft ze als ‘gezond’.

Het bezoek had plaats in het kader van de ‘bedrijfsbezoeken’ die het college drie tot vier keer per jaar aflegt. De bezoeken worden georganiseerd in nauwe samenwerking met de BvgB.