Nieuwsbericht Bedum richt schijnwerper op textielinzameling

Gepubliceerd op: 13 mei 2015

Jaarlijks verdwijnt in Nederland ongeveer 140 miljoen kilo textiel in de vuilnisbak en wordt verbrand. Dat is zonde want 65 procent van dit textiel kan opnieuw worden gedragen als kleding of kan worden gebruikt als grondstof voor nieuw textiel. Werd tot voor kort alleen schone en bruikbare kleding geaccepteerd door de textielinzamelaars, dankzij nieuwe recyclingmethoden mag nu veel meer in de textielcontainer.

Alle textiel inleveren

Alle textiel kan sinds kort worden ingeleverd, ook als het versleten of kapot is. Gescheiden inleveren van kleding, schoenen, huishoud- en woontextiel en zelfs afgeschreven knuffels is goed voor het milieu. Het moet wel schoon en droog zijn.

Oud textiel kan ingeleverd in textielcontainers die op verschillende locaties in de gemeente staan. Ook kan het worden meegegeven in een zak bij een huis-aan-huis textielinzameling. Die worden bijtijds aangekondigd. Het textiel kan ook worden aangeboden bij kringloopwinkels in de stad Groningen of in de regio.

Textiel moet in een gesloten plastic zak worden aangeboden ter bescherming tegen vocht en vuil. Schoenen kunnen aan elkaar gebonden in de textielcontainer worden gegooid.

Het gescheiden in te leveren textiel bestaat uit kleding en schoenen (draagbaar en niet-draagbaar), textielresten, huishoudelijk textiel (handdoeken, dekens, lappen etc.), dekbedden en kussens, zachte knuffels en tassen en riemen. Natte of vuile kleding of textiel, tapijt en vloerbedekking en 'hard' speelgoed horen niet in de container of de inzamelzak thuis,

Om de schijnwerper op het belang van textielrecycling te richten, is onlangs een folder in de gemeente verspreid. De folder is afkomstig van inzamelaar Omrin, in samenwerking met de gemeente Bedum.