Nieuwsbericht Nationale dag van rouw: 1 minuut stilte voor slachtoffers vliegramp

Gepubliceerd op: 23 juli 2014

Vandaag, woensdag 23 juli, is een dag van nationale rouw. Dat heeft premier Rutte besloten, omdat het de dag is dat de eerste slachtoffers van de MH17-vliegramp terugkeren naar Nederland, in Eindhoven. Hun nabestaanden zullen daarbij aanwezig zijn, net als koning Willem-Alexander en koningin Máxima, premier Rutte en vice-premier Asscher, vertegenwoordigers van landen waarvan slachtoffers te betreuren zijn en andere hoogwaardigheidsbekleders. Rond 16.00 uur, na de landing van het eerste vliegtuig met lichamen, volgt 1 minuut stilte. De dag van nationale rouw houdt in dat:

  • Op alle regeringsgebouwen en gebouwen van gemeenten, provincies en Nederlandse diplomatieke vertegenwoordigingen de vlag halfstok hangt
  • De vijf minuten die voorafgaan aan de landing van de eerste vliegtuigen met lichamen, worden de klokken geluid. Verwacht wordt dat dat rond 16.00 uur zal zijn.
  • De aankomst van de eerste slachtoffers wordt gemarkeerd met een trompetsignaal. Daarna volgt een minuut stilte, waar iedereen zich bij aan kan sluiten.
  • Elders in het land op verschillende momenten op de dag ook de klokken kunnen worden geluid.

Als blijk van medeleven aan de nabestaanden van de slachtoffers van de vliegtuigramp op 17 juli jl. heeft de rijksoverheid op www.rijksoverheid.nl een condoleanceregister geopend, waar u digitaal uw condoleance kunt achterlaten.