Nieuwsbericht Lintje voor vrijwillige molenaar uit Onderdendam

Gepubliceerd op: 12 december 2014

Op vrijdag 12 december reikte loco-burgemeester Menne van Dijk van Bedum een Koninklijke onderscheiding uit aan de heer Jan Knegt uit Onderdendam. Knegt is 40 jaar lang actief als vrijwillig molenaar. Ook bekleedde hij bestuursfuncties bij de Stichting de Gelderse Molen en leidde hij vrijwillige molenaars op. Jan Knegt is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Jan Knegt (Amersfoort, 1947) behaalde op 14 december 1974 zijn molenaarsdiploma. In de jaren daarna was hij vrijwillig molenaar in het Gelderse Hellouw. Hij had daar twee watermolens onder zijn hoede. In zijn vrije tijd bouwde hij bij één van die molens eigenhandig een weidemolen. In zijn Gelderse jaren was hij instructeur en verzorgde hij molenaarsopleidingen. In de periode 1985 tot 1999 was hij tevens bestuurslid, waaronder penningmeester, van de Stichting de Gelderse Molen.

In 2006 verhuisde hij naar de provincie Groningen en werd actief voor de Molenstichting Hunsingo. Hij is vrijwillig molenaar op molen De Zilvermeeuw bij zijn woonplaats, Onderdendam, De Palen in Westerwijtwerd en de molen Wilhelmina in Noorderhoogebrug.

Loco-burgemeester Menne van Dijk roemde in zijn toespraak Knegt zijn betrokkenheid bij  'de instandhouding van die typisch Nederlandse symbolen; van belangwekkend historisch erfgoed.  40 jaar betrokkenheid bij gevaarten die zo'n belangrijke rol hebben gespeeld bij de totstandkoming van dat wat Nederland heet.'

De uitreiking van de onderscheiding had plaats in restaurant 'In de Molen' aan de Uiterdijk in Onderdendam, tijdens een receptie die hem aangeboden werd door de Molenstichting Hunsingo.