Nieuwsbericht Kinderen Kerkuil kleden hun straat aan

Gepubliceerd op: 07 december 2011

Woensdagmiddag, 7 december. 13.30 uur. De grauwe lucht boven Bedum verschiet naar blauw. De zon laat zich zelfs zien. En de voorspellingen waren niet best. Medewerkers van de gemeente en wethouder Henri te Velde wachten aan de Kerkuil in Bedum op de dingen die komen gaan. Vijf jonge esdoorn liggen gestrekt op de middenberm. Klaar om geplant te worden. Door kinderen die aan de Kerkuil wonen. Maar het blijft angstig stil… “Komen ze wel; komen ze niet?” Als eerste duikt, even na half twee, Sacha Bernardus op. Met schep. En papa. Ze blijft een voorlopig even de enige.

Kinderen kleden Kerkuil aan 1

 

Ervaring

Tijd is geld en dus besluit Henri te Velde maar met haar de eerste boom in de klei vast te scheppen. Sacha heeft ervaring. In 2006 plantte ze samen met de andere jongste kinderen van de basisscholen in de gemeente een boom bij het vernieuwde gemeentehuis. Geholpen door de burgemeesters van Bedum’s Poolse en Duitse partners. De schep die ze toen van burgemeester Everts kreeg, doet ook nu - aan haar Kerkuil - trouw dienst.

Zo rond kwart voor twee krijgen de wethouder en Sacha eindelijk de broodnodige assistentie.  Al met al verschijnen acht van de tien basisschoolkinderen die aan dat deel van de Kerkuil wonen. Mooie oogst!

Fris…

Aan de chocolademelk!

 

Na een half uurtje ploeteren en zwoegen in de vette klei staan de vijf esdoorn keurig in het gelid.  Tijd voor warme chocolademelk en speculaas. En die gaan er in als spreekwoordelijke koek. ’t Is ook wel fris…

Als de lekkernijen achter de kiezen zijn verdwenen, betrekt de lucht weer. De eerste druppels vallen. Wethouder Henri te Velde spoedt zich naar zijn auto en komt terug met twee goed gevulde tassen. Sinterklaas? “Heel erg bedankt voor jullie werk. Prima gedaan. Blijf goed voor jullie bomen zorgen!” Hij tovert voor elk een cadeautje uit de tassen. Die worden natuurlijk gretig aangenomen. Een haastig “Bedankt en doei!” en ze sprinten richting huis. Voor de bui bij de verwarming zijn. En gelijk hebben ze.

 Kiezen

De nieuwe esdoorns in de middenberm van de Kerkuil staan er niet alleen dankzij die jonge, noeste werkers. Hun vaders en moeders mochten kiezen uit drie boomsoorten die de zieke kastanjes  moesten vervangen. De esdoorn bleek ruim favoriet. Dankzij Sacha en haar buurtgenootjes staan ze er nu. Kinderen scheppen klei