Nieuwsbericht Gemeente vervangt straatverlichting

Gepubliceerd op: 09 februari 2016

Vanaf half maart wordt een begin gemaakt met de vervanging van verouderde straatverlichting. Daarvoor is een plan opgesteld. De verlichting wordt gefaseerd vervangen. Er wordt begonnen met de vervanging van de verlichting in een groot aantal straten in Bedum-West en in het oude centrum.

Ook Wroetende Mol en  de Lageweg in Bedum krijgen nieuwe straatlantaarns, evenals sommige wegen in het buitengebied. Westerdijkshorn krijgt nieuwe, 'nostalische' straatverlichting. De meeste werkzaamheden moeten voor 17 juni van dit jaar klaar zijn.

De huidige verlichting wordt vervangen door dimbare LED's Die zijn duurzamer en hebben een langere levensduur dan traditionele lampen. Het stroomverbruik van LED's is verder beduidend lager.

Tussen half maart en half juni worden ongeveer 250 nieuwe masten en armaturen geplaatst. In de bebouwde kom gaat het om masten en armaturen van vier meter hoog; die in het buitengebied worden zes meter. De buurtschap Westerdijkshorn krijgt armaturen die zijn aangepast aan de historische uitstraling van het streekje.

De bewoners van de straten en wegen kunnen op de pagina 'vervanging openbare verlichting' zien wat er bij hen in de buurt staat te gebeuren. Over het algemeen wordt de nieuwe verlichting geplaatst op de locatie waar de verlichting nu ook staat. In sommige gevallen worden echter lantaarnpalen verplaatst. Dat gebeurt als de huidige locatie moeilijk toegankelijk is voor onderhoud of als sprake is van  onevenwichtige verdeling van licht in een straat. Ook de te verplaatsen verlichting is via de pagina 'vervanging openbare verlichting' te vinden.

De straatbewoners kunnen tot 20 februari reageren op de plannen.

Na de afronding van deze fase gaat de verlichting in andere delen van de gemeente op de schop. De vervanging  in Bedum-West en het buitengebied moet voor half juni afgerond zijn; de andere projecten volgen daarna. Met de vernieuwing van de straatverlichting is in totaal een kwart miljoen  euro gemoeid.