Nieuwsbericht E-bikedag voor 60-plussers

Gepubliceerd op: 02 juni 2014

Steeds meer fietsende ouderen kiezen voor de e-bike, de fiets met elektrische trapondersteuning. Begrijpelijk, want met zo’n rijwiel kunnen ouderen vaak langer blijven fietsen. Maar is de e-bike behalve een snel en gemakkelijk vervoermiddel ook een veilig alternatief voor de fiets? Onder andere over deze vraag gaat het op de zogeheten E-bikedag, een eendaagse cursus over alle aspecten van dit relatief nieuwe vervoermiddel. De gemeente Bedum vindt het belangrijk dat ook de wat oudere fietsers in de gemeente plezierig en veilig kunnen blijven fietsen en organiseert daarom zo’n E-bikedag, op 19 juni in de Meenschaar, Kapelstraat 9 in Bedum. De cursus is bedoeld zowel voor degenen die al een e-bike bezitten als voor hen die erover denken om over te stappen op een e-bike. De gemeente organiseert deze dag in samenwerking met de Provincie Groningen en de Fietsersbond. Ook de VVN afdeling Bedum en Bike Store Kuiper leveren een belangrijke bijdrage aan deze dag.

Veilig en gezond op de fiets of e-bike

Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat (blijven) bewegen goed is voor de lichamelijke én de geestelijke gezondheid. Een groeiend aantal ouderen begrijpt deze boodschap en kiest voor de fiets of de e-bike om in beweging te blijven; ze gebruiken de fiets/e-bike voor boodschappen doen, familiebezoek en recreatieve tochten. Maar de behaalde gezondheidswinst wordt soms tenietgedaan door een verkeersongeval – vaak eenzijdig – waardoor men alsnog in het medische circuit terecht komt. Met de voorlichting op de E-bikedag hopen de gemeente Bedum, de provincie Groningen en de Fietsersbond de 60+’ers tips en adviezen aan te reiken, zodat zij nog lang en op een veilige en prettige manier kunnen blijven fietsen.

Hoe ziet de cursusdag eruit?

De deelnemers komen op de eigen fiets of e-bike naar de E-bikedag. Na de ontvangst is er eerst een presentatie over alle facetten van de aanschaf van en het rijden op een e-bike. Vervolgens staan praktijkoefeningen op het programma: de deelnemers krijgen ‘fietsgymnastiek’ van een beweegdocente; op een afgezet parcours worden de reactiesnelheid, het evenwicht en de fietsvaardigheid van de deelnemers getest en kunnen verschillende typen e-bike worden uitgeprobeerd. Ook is er de mogelijkheid de eigen fiets/e-bike te laten controleren. ‘s Middags worden de kennis van de verkeersregels en het verkeersinzicht getest - hierbij is er speciale aandacht voor lokale verkeerssituaties. Daarna wordt het groepsfietsen geoefend tijdens een korte fietstocht langs enkele gevaarlijke/onoverzichtelijke verkeerssituaties in de gemeente. De cursusdag duurt van 9:00 tot 16.00 uur en wordt rond 12.30 uur onderbroken voor een gezellige en lekkere lunch.

Aanmelden

Belangstellenden voor de E-bikedag kunnen zich telefonisch aanmelden bij mevrouw Henny Kruims van de gemeente Bedum: 050-3018220. Ook digitale aanmelding is mogelijk via www.fietsersbond.nl/fietsinformatiedagen of een mail aan fietsschool@fietsersbond.nl (o.v.v. ‘aanmelding E-bikedag Bedum 19 juni’) Noteer in de mail s.v.p. naast uw naam, adres, telefoon-nummer en leeftijd ook of u met de fiets/ e-bike komt en of u WA verzekerd bent. U kunt zich ook telefonisch opgeven  Deelname kost €5 en is op eigen risico.