Nieuwsbericht Dag van de leerplicht 2013

Gepubliceerd op: 22 maart 2013

Op 21 maart  trokken wethouders Menne van Dijk van Bedum en Wiebe Zorge van Winsum aan de bel bij spijbelaars. Zij deden dat namens de BMW-gemeenten in het kader van de Dag van de leerplicht. De wethouders belden die dag een aantal jongeren uit de gemeenten die  af en toe te laat komen of hebben gespijbeld. De wethouders gingen met hen in gesprek over de reden van het verzuim en het recht op onderwijs.

Jongeren mogen naar school 

Op de dag van de leerplicht houden bijna alle gemeenten en scholen acties. Het doel is jongeren bewust te maken van het feit dat ze naar school moeten (of beter gezegd: mogen) en dat ze met een diploma later veel meer kansen hebben dan zonder diploma.

Aantal vroegtijdig schoolverlaters met 39% afgenomen 

Bedum, Winsum en De Marne steken veel energie in onderwijs voor jongeren. Op het vlak van leerplicht werken zij nauw samen. Om de kansen voor meerderjarigen groter te maken op de arbeidsmarkt, werkt BMW samen met de gemeenten Appingedam, Delfzijl, Eemsmond en Loppersum. In dit verband wisten de zeven gemeenten  het percentage vroegtijdig schoolverlaters in het schooljaar 2010-2011 met ruim 39% terug te brengen ten opzichte van vijf jaar daarvoor. Landelijk gezien lopen deze gemeenten voorop in hun aanpak om jongeren zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt.