Nieuwsbericht Compensatie eigen risico zorgkosten vervalt in 2014

Gepubliceerd op: 16 juli 2014

Het kabinet heeft de regeling Compensatie eigen risico (Cer) met ingang van dit jaar afgeschaft. Dat betekent dat deze compensatie dit jaar niet meer wordt uitbetaald.  Deze regeling was bedoeld voor mensen met hoge zorgkosten die het volledige eigen risico van de zorgverzekering moesten betalen. In bepaalde gevallen kon u daarvoor een jaarlijks geldbedrag ontvangen. Deze bijdrage (99 euro in 2013) werd jaarlijks in het najaar uitbetaald door het Centraal Administratie Kantoor (CAK).

 Vanaf 2015 worden gemeenten verantwoordelijk om – met minder geld – iets te doen voor mensen met hoge zorgkosten. De BMWE-gemeenten onderzoeken op dit moment of en in hoeverre zij op deze verandering in kunnen spelen in de vorm van nieuw beleid. Hoe dat er precies uit gaat zien is nu nog niet bekend.

Brief van het CAK

Kreeg u in 2013 de bijdrage als tegemoetkoming van het eigen risico? Dan heeft u deze week  een brief van het CAK ontvangen of u ontvangt deze brief nog. Bij de brief zit een antwoordkaart. Als u de antwoordkaart terug stuurt naar het CAK dan krijgen wij , de BMWE-gemeenten in het najaar uw gegevens van het CAK.  Wij informeren u over het nieuwe beleid zodra dit bekend is en wij uw gegevens hebben. Het terugsturen van de antwoordkaart wil niet zeggen dat u een vervangende uitkering ontvangt. Dat hangt af van het nieuwe beleid.  Als u de antwoordkaart niet terugstuurt, kunt u zich altijd later melden bij de gemeente.

 

Eind 2014 meer informatie

Wij vragen u nog even geduld te hebben met het stellen van vragen aan de gemeente naar aanleiding van de brief van het CAK. Het nieuwe beleid wordt eind 2014 in deze krant en op de website van uw eigen gemeente bekend gemaakt. Als u de antwoordkaart heeft teruggestuurd, ontvangt u deze informatie eind 2014 per post.

 

Voor meer informatie kunt u ook kijken op de pagina's bij De zorg verandert. Of u kunt bellen met uw gemeente.

 

Meest gestelde vragen met antwoorden

 

Als ik tot eind 2013 de Cer-bijdrage krijg, krijg ik dan nu automatisch een gemeentelijke bijdrage?

Nee. Gemeenten krijgen fors minder geld waarmee ze iets kunnen doen voor mensen met hoge zorgkosten. De BMWE-gemeenten werken aan nieuw beleid. Eind 2014 is het beleid bekend en kunt u kijken of er een nieuwe regeling komt en in hoeverre u hier aanspraak op kunt maken. Als u de antwoordkaart terugstuurt naar het CAK ontvangt u de informatie automatisch van uw gemeente per post.

 

Als ik de antwoordkaart opstuur, hoef ik dan niets meer te doen?

Als u de antwoordkaart opstuurt, ontvangt u eind van het jaar informatie van uw gemeente over het nieuwe beleid. Het terugsturen van de antwoordkaart wil nog niet zeggen dat u een vervangende uitkering ontvangt. Dat hangt af van uw situatie en de voorwaarden van het nieuwe beleid.

 

Ik heb de antwoordkaart niet op tijd teruggestuurd. Wat nu?

Als u de antwoordkaart niet terugstuurt, kunt u zich later altijd nog melden bij de gemeente als u tot de doelgroep behoort. Houdt u de website van uw gemeente en de rubriek De zorg verandert in de Ommelander Courant in de gaten. Daarin wordt eind van het jaar bekend gemaakt hoe het nieuwe beleid eruit ziet.