Nieuwsbericht College stelt beleid gladheidsbestrijding vast

Gepubliceerd op: 18 november 2011

Het Bedumer college heeft onlang het beleid vastgesteld voor de gladheidsbestrijding in de komende periode. Dat beleid wijkt niet af van dat van de afgelopen winter. Dat betekent dat ook een aantal straten en wegen worden gestrooid die vóór 2010 niet in het schema voorkwamen. De gemeente is goed voorbereid op eventuele gladheid: er ligt 90 kuub strooizout in opslag. Dat is aanzienlijk meer dan vorige jaren.

 

Prioriteiten in strooiroute

De gemeentelijke strooiploegen verzorgen bij gladheid eerst de doorgaande wegen, de wijkontsluitingswegen en de bus en fietsroutes. De bereikbaarheid van voorzieningen als scholen, medische voorzieningen en centra voor ouderen heeft ook prioriteit. Daarna volgen straten en wegen die wat minder urgentie hebben. Ook bij aanhoudende gladheid worden bepaalde woonstraten niet gestrooid. Wethouder Henri te Velde daarover: “Dat heeft voor die straten absoluut geen zin. Als er weinig autoverkeer is, wordt het zout niet verspreid. Daardoor blijft het glad; hoeveel je er ook op strooit.”

 

Route aangepast naar aanleiding van klachten

Tijdens de strenge winter van 2010-2011 ontving de gemeente klachten van bewoners en ondernemers van de Kapelstraat in Bedum. In die straat werd aanvankelijk niet gestrooid. “We hebben ons beleid toen tegen het licht gehouden. Aan de Kapelstraat zitten belangrijke openbare voorzieningen. Denk maar aan de bibliotheek. De klachten waren gegrond, vonden wij. De routes zijn dan ook aangepast. We hebben toen ook besloten de Burchtstraat, de Kleinestraat en het Kerkplein in Bedum te gaan strooien. Die zijn van belang voor de bereikbaarheid van de winkels.”, zegt Te Velde. De wethouder van Openbare Werken vindt dat de Bedumers zelf ook een verantwoordelijkheid hebben: “Voor de meesten is het een kleine moeite om de eigen stoep begaanbaar te houden. Daarmee wordt ook een hoop geglibber voorkomen.”

 

Inzien beleid en strooiroute

Het gemeentelijk beleid is vastgelegd in draaiboeken. Daarin staan ook de routes voor de strooiploegen. Dat beleid staat en valt overigens met de beschikbaarheid van strooizout.