Nieuwsbericht Christelijke basisschool 'De Regenboog' in Bedum geïnspecteerd op aardbevingsbestendigheid

Gepubliceerd op: 03 maart 2015

De Christelijke basisschool 'De Regenboog' in Bedum is vorige week, in opdracht van het schoolbestuur, door een bouwkundige geïnspecteerd op aardbevingsbestendigheid. De conclusie is dat er in beginsel geen sprake is van een onveilige situatie. Om een volledig beeld van het gebouw te krijgen, heeft het gemeentebestuur de school toegevoegd aan de eerste fase van de algehele inspectieronde van ruim 120 scholen in het 'aardbevingsgebied'. 'De Regenboog' telt namelijk drie verdiepingen die voor onderwijsdoeleinden worden gebruikt. Daarmee is het gebouw tamelijk uniek. De school wordt nog deze week geïnspecteerd.

De school wordt bezocht door deskundigen van het VIIA, een samenwerkingsverband van ingenieursbureau Royal Haskoning/DHV en Visser & Smit Bouw. VIIA gaat in opdracht van de NAM alle schoolgebouwen in de 'bevingsgemeenten' inspecteren op aardbevingsbestendigheid.

Onlangs ontstond onder een deel van de ouders onduidelijkheid over de aardbevingsbestendigheid van het uit de 20'er jaren van de vorige eeuw daterende bouwwerk. Voor de directie van de school was dat aanleiding om een bouwkundige het gebouw voor de derde achtereenvolgende keer te laten inspecteren. Dat is dus vorige week gebeurd. Ook deze bouwkundige komt tot de conclusie dat het schoolgebouw ingeval van aardbevingen in beginsel veilig is.

'De Regenboog' heeft tot op heden maar in beperkte mate schade geleden door de aardbevingen in de regio.

De werkwijze van VIIA bestaat er uit om de inspecties te beginnen in het centrum van het aardbevingsgebied; Loppersum en omgeving. Van daaruit wordt vervolgens 'naar buiten' gewerkt. De bevindingen die met 'De Regenboog' worden opgedaan, worden gebruikt bij de beoordeling van vergelijkbare situaties.

De directie van de school heeft de ouders in een nieuwsbrief op de hoogte gesteld van de uitkomsten van de inspectie van vorige week en van de komende inspectie door VIIA.