Nieuwsbericht Benadeeld door fraude?

Gepubliceerd op: 24 januari 2018

Met de toename van de handel via het internet, neemt ook de kans op fraude toe. Ook de politie krijgt steeds meer te maken met aangiften van inwoners bij fraude via internet (o.a. Marktplaats). Niet altijd is het te voorkomen maar u moet als koper op internet wel zelf alert blijven. Dat doet een ander niet voor u.

Wees bewust van risico's

Een koper is zelf verantwoordelijk voor aankopen via internet. Daarom is het belangrijk dat kopers zich bewust zijn van de risico's en de handelswijzen van fraudeurs zodat ze minder snel het slachtoffer worden van fraude. Zo kunnen kopers zelf nagaan of een verkoper betrouwbaar is. Bij een aankoop via een onlinehandelsplaats is het bijvoorbeeld gemakkelijk na te gaan hoe lang een verkoper al online actief is en kunnen zijn gegevens via het internet worden gecontroleerd.

Via mijnpolitie.nl kunnen kopers nagaan of een e-mailadres, bankrekeningnummer, telefoonnummer of domeinnaam al eerder bij het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) van de politie is gemeld.

Stop heling

Tot slot verwijzen we u naar de site stopheling.nl waar men ook serienummers kan controleren om te zien of tweedehands goederen van diefstal afkomstig zijn.Op www.stopheling.nl en in de Stopheling app kan iedereen controleren of het serienummer van een (tweehands) product in een database van gestolen goederen staat geregistreerd. De database wordt dagelijks ge├╝pdatet en bevat alle goederen die sinds 1 januari 2010 bij de politie als gestolen staan geregistreerd.

Als je via Stopheling ontdekt dat een gestolen goed wordt aangeboden, kun je daar meteen melding van doen bij de politie via een meldknop die op je scherm verschijnt.