Nieuwsbericht Bedumers schetsen aan 'beeldkwaliteit' uitbreiding zuivelfabriek

Gepubliceerd op: 06 april 2018

Ongeveer 70 inwoners werkten op donderdag 5 april in groepen aan de 'beeldkwaliteit' van de uitbreiding van de zuivelfabriek van FrieslandCampina in Bedum. Het concern heeft plannen om naast de huidige vestiging een nieuwe fabriek te bouwen waar melk wordt verpoederd. Het complex wordt dan bijna een keer zo groot als de huidige productielocatie.

Voor die uitbreiding moet het Boterdiep worden omgelegd; FrieslandCampina wil een zo compact mogelijke productielocatie. De nieuwe fabriek zou rond de honderd arbeidsplaatsen opleveren. De indirecte werkgelegenheid wordt becijferd op een veelvoud daarvan.

Steun

De plannen van het zuivelconcern kunnen rekenen op steun van de gemeente en de provincie Groningen. De gemeente werkt aan een bestemmingsplan dat de uitbreiding mogelijk moet maken. De vestiging  Bedum staat, met een aantal andere locaties in het land, op de nominatie om te worden uitgebreid. Daarmee speelt het concern in op de verwachte toename van het aanbod van melk.

Meepraten

Onderdeel van het bestemmingsplan is een zogenaamd 'beeldkwaliteitsplan'. Daarin staat onder meer aangeven hoe de nieuwbouw in de omgeving moet worden ingepast. FrieslandCampina en de gemeente vinden het belangrijk dat de Bedumers kunnen meepraten over die inpassing.

'Windrichting'

Tijdens de bijeenkomst in het Trefcentrum werd daaraan gewerkt. Dat gebeurde in vier groepen; inwoners werden ingedeeld  naar 'windrichting'. Zo konden bewoners die zuidelijk van de locatie wonen aangeven hoe de inpassing van de nieuwbouw aan de zuidkant vorm zou moeten krijgen. En datzelfde gold voor inwoners die aan de noord-, west- en oostzijde van de geplande nieuwbouw wonen. De groepen werden begeleid door landschapsarchitecten. Aan een andere tafel konden de bezoekers terecht met vragen, opmerkingen en hun twijfels..

19 april

De avond leverde veel ideeën en suggesties op. Die worden nu door FrieslandCampina en hun adviseurs bekeken. De resultaten daarvan worden op 19 april aanstaande gepresenteerd. Dat gebeurt in een bijeenkomst in het Trefcentrum Bedum. De bijeenkomst begint om 19.30 uur en is voor iedereen toegankelijk.

Presentaties

De bijeenkomst van 5 april werd ingeleid met een aantal presentaties. Daarin wordt onder meer ingegaan op het beleid van Friesland Campina op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, de verdere bestemmingsplanprocedure en de inpassing van de nieuwbouw in de omgeving. De presentaties kunt u hier bekijken.