Nieuwsbericht Bedum tweede 'beste' woongemeente in provincie

Gepubliceerd op: 28 juni 2012

Na Haren is Bedum de ‘beste’ woongemeente in de provincie Groningen. Dat blijkt uit de ranglijst die het weekblad Elsevier deze week publiceerde. Het blad laat jaarlijks onderzoek doen naar de ‘beste woongemeente van Nederland’. Bedum scoort daarin steevast hoog. De gemeente staat nu op de 71e plaats op de landelijke lijst. Vorig jaar bekleedde Bedum plaats 82. Bedum is in de ranglijst dus gestegen. Het gemeentebestuur heeft die klassering ‘met grote tevredenheid’ begroet.

In het onderzoek, dat in opdracht van Elsevier wordt uitgevoerd door bureau Louter uit Delft, worden de woonkwaliteiten van alle 415 Nederlandse gemeenten met elkaar vergeleken. Bedum scoort vooral hoog (‘zeer goed’) op de aantrekkelijkheid van buurten, de voorzieningen voor jongeren, de veiligheid, de verkeersveiligheid en de saamhorigheid. Het uitgaansleven en de voorzieningen voor (water)recreatie worden door de onderzoeker minder goed beoordeeld. De bereikbaarheid per auto, het openbaar vervoer en het ‘historisch decor’ krijgen van de onderzoekers het predicaat ‘goed’. 

 

In 2011 rolde Bedum als derde beste woongemeente in de provincie uit de bus. Toen moest het Haren en Ten Boer voor zich laten gaan. Inmiddels scoort alleen de gemeente Haren hoger. Die gemeente werd overigens voor de tweede keer op rij ‘beste woongemeente van Nederland’. Bij het onderzoek plaatst het gemeentebestuur nog wel een kanttekening. De gemeentelijke dienstverlening en de belastingdruk worden als ‘matig’ aangemerkt. Bedum heeft echter al jarenlang een zeer gematigd belastingklimaat. Dat behoort tot de laagste vijf in de provincie. Verder bleek vorig uit onderzoek dat de gemeentelijke dienstverlening door het publiek zeer goed wordt beoordeeld. Dat onderzoek werd gehouden in het kader van het project ‘waarstaatjegemeente’ van de VNG. Bedum scoorde op nagenoeg alle onderzochte aspecten bovengemiddeld.