Nieuwsbericht Bedum stijgt op ranglijst 'meest mkb-vriendelijke gemeente'

Gepubliceerd op: 13 december 2013

De gemeente Bedum heeft een flinke stijging gemaakt op de provinciale ranglijst van ‘Meest MKB-vriendelijke gemeente’. Bij een onderzoek  in 2011 eindigde Bedum met een vijftiende plaats in de middenmoot; het meest recente onderzoek in alle Groninger gemeenten leverde een zevende plaats op.

Alle punten bovengemiddeld

Namens het midden en kleinbedrijf doet onderzoeksbureau  Lexnova uit Groningen tweejaarlijkse onderzoek naar het ondernemersklimaat in de Nederlandse gemeenten.  Daarbij wordt onder meer gekeken naar het imago, de tevredenheid van ondernemers en de gemeentelijke dienstverlening, het beleid en de lasten.  Op alle punten scoort Bedum inmiddels hoger dan het provinciale en landelijke gemiddelde. Het onderzoek wordt sinds 2004 gehouden.

Imago kan beter

De Bedumer ondernemers zijn tevreden over de gemeente. Op dit aspect scoort in de provincie alleen Stadskanaal hoger. Bedum deelt de tweede plaats met Haren. Op het ‘imago’ scoort Bedum minder sterk;  van alle 23 Groninger gemeenten staat Bedum op de veertiende plaats. Dat geldt, zij het in wat mindere mate, ook voor het aspect ‘communicatie en beleid’. Daarin eindigt Bedum als gedeeld negende. Op het gebied van gemeentelijke lasten eindigt Bedum als zevende.

Dienstverlening ruim voldoende

Ondernemers zijn dus met name tevreden over de gemeente en de dienstverlening. Alle onderzochte aspecten  halen een (ruime) voldoende. Vooral de communicatie, de vriendelijkheid en deskundigheid van het personeel en de vergunningverlening gooien hoge ogen. De rapportcijfers daarvoor liggen ruim boven provinciale en landelijke gemiddelden. Ook zijn de ondernemers goed te spreken over het betalingsgedrag van de gemeente. Dat bleek een aantal jaren geleden ook al toen Bedum in de top drie van snelst betalende gemeenten in Noord Nederland eindigde. Op de landelijke ranglijst staat Bedum op een 127e plaats en is daarmee een degelijke middenmoter. Er is onderzoek gedaan in alle 408 Nederlandse gemeenten. Het Zuid Hollandse  Bergambacht kwam als ‘Meest MKB-vriendelijke gemeente‘ uit de bus, gevolgd door het Overijsselse Rijssen-Holten en Stadskanaal.

Investeren contact bedrijfsleven blijft belangrijk

Het gemeentebestuur heeft tevreden op de resultaten gereageerd. “We hebben een flinke sprong op de provinciale ranglijst gemaakt”, zegt wethouder Egbert Zwart van Economische Zaken. “Dat betekent overigens niet dat we tevreden onderuit kunnen zakken. Maar ik signaleer dat onze ondernemers prima te spreken zijn over de gemeente en onze dienstverlening. We investeren al jaren in goede contacten en willen voor ondernemers graag een degelijke en betrouwbare partner zijn. Dat lukt volgens dit onderzoek dus goed.”