Nieuwsbericht Afronding herinrichting Onderdendam gevierd met dorpsfeest

Gepubliceerd op: 06 juli 2011

De herinrichting van Onderdendam is afgerond. De werkzaamheden hebben bijna een jaar geduurd. Om de inwoners van Onderdendam te belonen voor hun flexibiliteit, trakteren de provincie Groningen en de gemeente Bedum hen op zaterdag 9 juli op een dorpsfeest. Het dorpsfeest wordt georganiseerd door horecaondernemers uit het dorp. ’s Middags zijn er activiteiten voor de kinderen, zoals een stoepkrijtwedstrijd en een steprace en ’s avonds wordt het feest afgesloten met een grote barbecue voor alle inwoners van het dorp. Om 14.00 uur geven gedeputeerde Mark Boumans van de provincie Groningen en wethouder Henri te Velde van de gemeente Bedum het startsein voor de steprace door zelf samen het parcours te verkennen. Dit gebeurt natuurlijk op de step!

 Herinrichting

Met de herinrichting van de openbare ruimte in Onderdendam moet het dorp veiliger en leefbaarder worden. Vóór de herinrichting ondervonden bewoners veel hinder van (vracht)verkeer dat door het dorp rijdt. De wegen in het dorp zijn visueel smaller gemaakt, zodat het verkeer wordt ontmoedigd om het dorp als sluiproute te gebruiken. In het dorp geldt nu een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Pleintjes worden geaccentueerd door klinkers. Verder heeft het dorp een ‘hoogholtje’ gekregen, een hoge houten brug en overal door het dorp staan nostalgische, antracietkleurige lantaarnpalen. De entree van het dorp wordt gemarkeerd door 'valse tillen'; dat zijn gedeelten van de weg die eruitzien als een brug. In het hart van het dorp, bij het oude waterschapshuis, is een plein aangelegd. Het plan voor de herinrichting van Onderdendam is tot stand gekomen in nauw overleg met de bewoners van het dorp. De gemeente Bedum en provincie Groningen investeerden gezamenlijk ongeveer drie miljoen euro in de herinrichting van het dorp.

Programma 9 juli

13.00 uur Wedstrijd stoepkrijten op Bedumerweg, markt, zeephelling, springkussen en pannenkoekenkraam
14.00 uur Start steprace (voorafgegaan door openingshandeling)
17.00 uur Drive-inshow met karaoke
17.30 uur Barbecue

 

Stremming

Tijdens het feest is de provinciale weg N995 Bedum-Onderdendam afgesloten tussen de zuidelijke grens van de bebouwde kom van Onderdendam en de aansluiting met de Winsumerweg/Middelstumerweg N996. De weg is wel toegankelijk voor de hulpdiensten, zoals de ambulance en de brandweer.